Stekkerdoos

Een stekkerdoos met aan/uit-schakelaar voorkomt sluipverbruik.

Sommige apparaten gebruiken ook energie terwijl ze op stand-by of 'uit' staan. Dit heet sluipverbruik. Er zijn apparaten die je niet helemaal uit kunt zetten, zoals de cv-ketel en een elektronische deurbel. Bij een heleboel andere apparaten kun je sluipverbruik voorkomen door een stekkerdoos met aan/uit schakelaar te gebruiken.

De meeste apparaten kunnen gewoon met de aan/uit knop op het apparaat of met een stekkerdoos uitgezet worden. Het handige van een stekkerdoos is dat je veel apparaten in een keer kunt uitschakelen. Denk bijvoorbeeld aan de TV, TV-ontvanger en aangesloten muziekapparatuur. Een TV-ontvanger heeft wel 30 seconden nodig om op te starten maar daarvoor bespaar je wel energie. Een (computer)modem kun je beter aan laten staan. Je kunt ook een enkelvoudige aan/uit schakelaar kopen zodat je het apparaat gemakkelijk kunt uitschakelen. Met een eenvoudige stroomverbruiksmeter kun je ook zelf meten hoeveel sluipverbruik jouw apparaat heeft.

De EU heeft regels gemaakt voor hoeveel energie een apparaat mag verbruiken in de stand-by of uit-stand. Door die regels hebben nieuwe apparaten bijna geen sluipverbruik meer. Maar oudere apparaten kunnen nog wel een flink sluipverbruik hebben, omdat de regels toen nog niet golden.