Spouwmuurisolatie

Voordat je aan spouwmuurisolatie begint, moet je zeker weten of er geen dieren in de spouw zitten.

Vergunning nodig bij aanwezigheid vleermuizen of andere dieren

Vogels zoals mussen en zwaluwen, of vleermuizen verblijven vaak overdag in spouwmuren. Omdat veel van deze soorten beschermd zijn, ben je verplicht om voor isolatie ontheffing bij de provincie aan te vragen (Wet Natuurbescherming).

Voordat je een ontheffing aan kunt vragen is het nodig dat een deskundige de spouw bekijkt. Er wordt gecheckt welk soort vleermuizen of vogels er in de spouw huist en wanneer deze zich in de spouw bevindt (welke tijd van het jaar).

Ook moet je maatregelen nemen om de diertjes een andere plek te geven. Er bestaan bijvoorbeeld speciale vleermuis- & vogelkasten die je op kunt hangen. Hou er rekening mee dat een dergelijk onderzoek tijd in beslag kan nemen. Hou hier tijdens je planning rekening mee.

Hoe kom je er zelf achter of er dieren in de spouw zitten?  

Dit zie je door de aanwezigheid van vleermuizenuitwerpselen die dicht bij de muur liggen of op de muur plakken (als ze onder de dakgoot hangen). Deze lijken op muizenkeutels (het bestaat uit o.a. insectenresten met schilden en vleugeltjes). Vogels kun je gedurende de dag de spouw zien betreden en verlaten.  

De vogel- en zoogdiervereniging hebben factsheets gemaakt. Deze vind je door te klikken op de link factsheet vogels en factsheet vleermuizen. 

Meer informatie over dit onderwerp kun je vinden bij Vogelbescherming Nederland & Zoogdiervereniging Nederland.

Wat is een spouwmuur?

Een spouwmuur is een buitenmuur van een woning die uit twee delen bestaat. De spouw is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur en zorgt ervoor dat er in de muren geen vochtproblemen ontstaan. Door ventilatie in de lege ruimte krijgt de buitenmuur de kans om op te drogen zonder dat de binnenste muur nat wordt. De spouw zorgt ook voor extra isolatie.

Spouwmuurisolatie 

Bij spouwmuurisolatie worden gaten in de voegen van de muur geboord en opgevuld met isolatiemateriaal, zoals piepschuimbolletjes, glaswolvlokken of UF-schuim. Daarna worden de gaatjes weer dichtgestopt met specie van dezelfde kleur.  

Het kan zijn dat de spouwmuur al is geïsoleerd. Dit kan je met een camera (endoscoop) laten controleren. Mocht de spouw matig geïsoleerd zijn, dan is het soms mogelijk om bij te vullen. Huizen die gebouwd zijn tussen 1975 en 1991 hebben vaak een matige spouwmuurisolatie. Vanaf 1992 is de spouwmuurisolatie meestal goed en is na-isolatie niet altijd nodig.  

Na-isoleren spouwmuur

In de jaren 70 en 80 begon men met het na-isoleren van spouwmuren. De technieken waren toen nog niet perfect. Isolatiemateriaal dat in die periode is aangebracht kan in de loop der jaren naar beneden zakken, waardoor de spouw niet meer goed isoleert. Je kunt dit zien op een warmtefoto van je huis. Soms is het mogelijk om je spouwmuur met hetzelfde (of soortgelijk) materiaal bij te vullen, soms is het beter om de spouw eerst te laten schoonmaken. Laat je hierover adviseren door een vakkundig bedrijf voor spouwmuurisolatie.   

Het kan ook zijn dat er bij de bouw dunne isolatieplaten in de spouw zijn aangebracht, waarbij er nog een luchtspouw zit tussen de isolatieplaat en de buitenste muur. Dit gebeurde vooral in de jaren 70 en 80. Als de luchtspouw breed genoeg is (minstens 4 cm bij EPS-platen, minstens 5 cm bij glas-of steenwol), kan er extra isolatiemateriaal in de muur geblazen worden. Ook hierover kan een vakkundig na-isolatiebedrijf advies geven.  

Indicatie van de kosten (excl. subsidie) en de besparing
Type woning Kosten Besparing per jaar
Tussenwoning € 800,- € 260,-
Hoekwoning/ 2 onder 1 kap € 2.000,- € 650,-
Vrijstaande woning € 3.100,- € 1.000,-
Flat of appartement

Bij een flat of appartementengebouw kan isoleren alleen gezamenlijk. Overleg met jouw VvE over het gezamenlijk aanbrengen van spouwmuurisolatie.

Oudere woning of gasloos wonen?

Heb je een woning die ouder is dan 1925? Dan heb je waarschijnlijk een enkelsteens muur die je kunt isoleren met binnengevelisolatie of buitengevelisolatie.

Veelgestelde vragen

Wat kost het en wat levert het op?

Het isoleren van de spouw kost bij een tussenwoning rond de € 800,-. Een hoekwoning of twee onder 1 kap isoleren kost rond de € 2.000,- en een vrijstaande woning zo’n € 3.100,-. De investering is gemiddeld rond 3 jaar weer terugverdiend.

Kan een geïsoleerde spouwmuur extra geïsoleerd worden?

Bij woningen uit de jaren 70 en 80 kunnen er dunne isolatieplaten aangebracht zijn bij de bouw. Indien er voldoende ruimte is, kan extra isolatiemateriaal bijgespoten worden. Laat je adviseren door een vakkundig (na-)isolatiebedrijf.

Bij welke woningen is spouwisolatie interessant?

Spouwmuurisolatie is interessant voor woningen die tussen 1920 en 1975 zijn gebouwd; die hebben bij de bouw wel een spouw maar geen isolatie meegekregen. Isolatie ontbreekt soms ook bij woningen die tussen 1975 en 1982 zijn gebouwd met een bouwvergunning van voor 1975. In woningen gebouwd na 1975 is over het algemeen spouwmuurisolatie aanwezig.

Kan een spouw altijd geïsoleerd worden?

De spouw moet eerst gecontroleerd worden of hij schoon, droog en breed genoeg is. Het isolatiebedrijf moet dat vooraf controleren. Een spouw kan meestal niet geïsoleerd worden als de buitengevel geschilderd of geglazuurd is of als er gevelpanelen op de muur bevestigd zijn.

Hoe weet ik of mijn woning een spouw heeft?

Als de woning na 1920 is gebouwd en de buitenmuur meer dan 24 centimeter dik is, dan is de kans groot dat er een spouw aanwezig is. Heb je twijfels? Laat dan de spouwmuur controleren door een vakkundig bedrijf.

Kruipruimte isolatie

Kruipruimte isolatie

Meer isoleren? Combineer deze maatregel met kruipruimte isolatie!

Schuin dak isolatie

Schuin dak isolatie

Meer isoleren? Isoleer jouw dak!

Isolatieglas

Isolatieglas

Meer isoleren? Denk eens aan isolatieglas!