Spouwmuurisolatie

Een spouwmuur isoleren is een relatief voordelige maatregel en geeft meteen meer comfort en warmte.

Is jouw woning tussen 1925 en 1975 gebouwd? Dan is de kans groot dat je een spouwmuur hebt zonder isolatie! Spouwmuursisolatie is een gemakkelijke en snelle oplossing, die zich snel terugverdient. Je krijgt er een lagere energierekening en een comfortabeler huis voor terug.

Spouwmuurisolatie kan eenvoudig aangebracht worden door gaten in de voegen te boren en de spouw op te vullen met isolatiemateriaal zoals piepschuimbolletjes of glaswolvlokken. Daarna worden de gaatjes weer dichtgestopt met specie van dezelfde kleur. Laat altijd jouw spouw vooraf controleren met een camera (endoscoop) om te kijken of isolatiemateriaal in zit. Mocht de spouw matig geïsoleerd zijn, dan is het soms mogelijk om bij te vullen. Huizen met een matige spouwmuurisolatie zijn gebouwd tussen 1975 en 1991. Vanaf 1992 is de spouwmuurisolatie goed en is na-isolatie niet nodig.

Indicatie van de kosten (excl. subsidie) en de besparing
Type woning Kosten Besparing per jaar
Tussenwoning € 800,- € 260,-
Hoekwoning/ 2 onder 1 kap € 2.000,- € 650,-
Vrijstaande woning € 3.100,- € 1.000,-
Flat of appartement

Bij een flat of appartementengebouw kan isoleren alleen gezamenlijk. Overleg met jouw VvE over het gezamenlijk aanbrengen van spouwmuurisolatie.

Oudere woning of gasloos wonen?

Heb je een woning dat ouder is dan 1925? Dan heb je waarschijnlijk een enkelsteens muur die je kunt isoleren door binnengevelisolatie of buitengevelisolatie. Om gasloos te wonen wordt  buitengevelisolatie of buitengevelisolatie in combinatie met spouwmuurisolatie aangeraden.

Veelgestelde vragen

Wat kost het en wat levert het op?

Het isoleren van de spouw kost bij een tussenwoning rond de € 800,-. Een hoekwoning of twee onder 1 kap isoleren kost rond de € 2.000,- en een vrijstaande woning zo’n € 3.100,-. De investering is gemiddeld rond 3 jaar weer terugverdiend.

Kan een geïsoleerde spouwmuur extra geïsoleerd worden?

Bij woningen uit de jaren 70 en 80 kunnen er dunne isolatieplaten aangebracht zijn bij de bouw. Indien er voldoende ruimte is, kan extra isolatiemateriaal bijgespoten worden. Laat je adviseren door een vakkundig (na-)isolatiebedrijf.

Bij welke woningen is spouwisolatie interessant?

Spouwmuurisolatie is interessant voor woningen die tussen 1920 en 1975 zijn gebouwd; die hebben bij de bouw wel een spouw maar geen isolatie meegekregen. Isolatie ontbreekt soms ook bij woningen die tussen 1975 en 1982 zijn gebouwd met een bouwvergunning van voor 1975. In woningen gebouwd na 1975 is over het algemeen spouwmuurisolatie aanwezig.

Kan een spouw altijd geïsoleerd worden?

De spouw moet eerst gecontroleerd worden of hij schoon, droog en breed genoeg is. Het isolatiebedrijf moet dat vooraf controleren. Een spouw kan meestal niet geïsoleerd worden als de buitengevel geschilderd of geglazuurd is of als er gevelpanelen op de muur bevestigd zijn.

Hoe weet ik of mijn woning een spouw heeft?

Als de woning na 1920 is gebouwd en de buitenmuur meer dan 24 centimeter dik is, dan is de kans groot dat er een spouw aanwezig is. Heb je twijfels? Laat dan de spouwmuur controleren door een vakkundig bedrijf.

Kruipruimte isolatie

Kruipruimte isolatie

Meer isoleren? Combineer deze maatregel met kruipruimte isolatie!

Schuin dak isolatie

Schuin dak isolatie

Meer isoleren? Isoleer jouw dak!

Isolatieglas

Isolatieglas

Meer isoleren? Denk eens aan isolatieglas!