Kozijnfolie

Kozijnfolie is een goedkope manier om enkelglas ramen te isoleren. Door de spouw die je creëert is het effect net zo groot als dat je dubbel glas plaatst.

Kozijnfolie span je direct op het kozijn. Dit heeft als voordeel dat je het zelf kunt doen. Er bestaat ook glasfolie dat je op het raam plakt. Hiervoor heb je een vakman nodig.

De werking van kozijnfolie is dat je een isolerende laag aanbrengt tussen de ruit en de folie. De stilstaande lucht zorgt dus voor het isolerende effect. Hoe dikker het kozijn, hoe beter de isolerende werking. Bij het aanbrengen span je de folie over het kozijn en zet je het vast met dubbelzijdig plakband. Vervolgens wordt de folie verder strak getrokken door er met een haardroger warme lucht over te blazen. Het aanbrengen van kozijnfolie is vooral geschikt voor enkelglas maar kan ook bij dubbel glas. Voor HR++ glas is het niet geschikt. Bij zelf aanbrengen is de investering in kozijnfolie binnen vier maanden terugverdiend (bij enkelglas).

Let op dat de folie kwetsbaar is en dus minder geschikt als je huisdieren of kleine kinderen in huis hebt.

Glasfolie

Glasfolie wordt op het glas van de ruit geplakt. De folie heeft een reflecterende laag die de warmte naar binnen terugkaatst. De folie moet door een professioneel bedrijf worden aangebracht en is kost daardoor net zo veel als HR of HR++ glas: ongeveer € 150,- per m2. Raamfolie is alleen aan te raden als alternatief voor monumentenglas.