Inductiekookplaat

Minder aardgas gebruiken of aardgasvrij? Kies voor een inductiekookplaat.

Koken op inductie is energiezuinig, veilig en makkelijk in onderhoud

Inductiekoken heeft veel voordelen. De plaat wordt alleen heet als er een pan op staat en is gemakkelijk schoon te maken. Ook heb je geen open vuur of verbrandingsgassen, zodat de lucht in de keuken schoner is. Per ongeluk het gas aan laten staan is er niet meer bij.

Verbruik

Een inductiekookplaat verbruikt zo’n 175 kWh per jaar. Je bespaart daarbij jaarlijks 37 m3. Inductiekoken is daarmee goedkoper dan koken op gas en dat geldt helemaal als je zonnepanelen hebt.

Kosten

Als je een kookplaat aanschaft, houd dan ook rekening met de installatiekosten. Er moet een extra stroomdraad getrokken worden en de meterkast moet worden aangepast worden met twee of drie extra groepen. De kosten hiervoor zijn ongeveer € 600,-. Let op het vermogen van de inductie kookplaat. Er zijn inductiekookplaten met een gewone stekker die op een 1 fase-aansluiting (1 x 25 A) kunnen (maximaal vermogen is 5,75 kW), maar de meeste kookplaten hebben een perilex-aansluiting en kunnen alleen op 3 fasen (3 x 25 A), die maximaal 17,25 kW kan leveren. Dit kost zo’n 200,-(aanvragen bij Liander). De jaarlijkse netwerkkosten blijven gelijk (€ 300,-). Veel nieuwere woningen hebben standaard een 3-fasen aansluiting. Controleer de jaarafrekening van het energiebedrijf om te zien welke aansluiting je hebt.

Op 1-fase aansluiting

Wil je toch de 1-fase aansluiting behouden, hou er dan rekening mee dat dit een probleem kan geven indien alle pitten tegelijk gebruikt worden en/of in combinatie met andere apparaten die aan staan in huis. De stoppen kunnen namelijk doorslaan. Als je een 1 x 25 A aansluiting hebt, zorg er dan voor dat de inductiekookplaat minder gebruikt dan 5,75 kW.

Nieuwe pannen?
Vaak hoef je geen nieuwe pannen te kopen. Roestvrijstalen pannen zijn meestal inductieproof. Test met een magneetje of de pannen magnetisch zijn want dan zijn ze geschikt voor inductie. Vaak staat ook op de onderkant van de pan dat deze geschikt is voor inductiekoken.
Volledige warmtepomp

Volledige warmtepomp

Is je huis al goed geïsoleerd? Kijk ook eens naar een volledige warmtepomp.

Zonneboiler

Zonneboiler

Combineer een warmtepomp met een zonneboiler!

Kruipruimte isolatie

Kruipruimte isolatie

Isoleer je woning!