Energiezuinig koken

Minder gas of elektriciteit verbruiken tijdens het koken?

Bij het gasfornuis:

  • Zet het vuur lager zodra het water kookt. Water kookt bij 100 graden, dus zet het gas of de inductiekookplaat op de stand dat het net blijft koken.
  • Kook met de deksel op de pan. Met een deksel op de pan gaat er driekwart minder warmte verloren en verbruik je dus minder gas of stroom.
  • Kook liever in een grotere pan dan een te kleine en zorg dat de warmte niet langs de pan heen gaat. Bij gas betekent dit dat de vlam ónder de pan moet zitten en bij keramisch dat de kookzone niet groter is dan de pan.
  • Is het water in de pan aan de kook? Zet de vlam of de temperatuur lager.

Bij de spoelbak:

  • Laat de warmwaterkraan niet langer of harder lopen dan nodig.
  • Ga na of je keukenkraan een waterbesparend mondstuk of doorstroombegrenzer heeft. Is dat niet het geval? Neem het huidige mondstuk mee naar de winkel om een passend inzetstuk of vervangend mondstuk te kopen. Het kost een paar euro om ze aan te schaffen; dat is de moeite want je bespaart jaarlijks het dubbele aan water en gas.
    De meeste nieuwe kranen hebben al zulke volumebegrenzers. In de winkel herken je energiebesparende kranen aan volumestroomklasse Z of het logo van Kiwakeur laagverbruik.