energieslurpers er uit

Ongemerkt kun je zo maar een paar energieslurpers in huis hebben. Je hoeft ze natuurlijk niet altijd gelijk het huis uit te doen, met wat aanpassingen kun je veel besparen.

Energieslurpers ontdek je door onderstaand lijstje door te gaan. Ook kun je een energiemeter kopen waarmee je het verbruik kunt meten van 'verdachte' apparaten.

Elektrische boiler

Een elektrische boiler (groter dan 20 liter) verbruikt in een gemiddeld huishouden bijna 1.900 kWh per jaar; dat kost 430 euro (prijspeil 2020).

Een zonneboiler is een alternatief voor de elektrische boiler. Lees meer hierover op Zonneboiler

Tuinvijverpomp

Een gemiddelde vijverpomp heeft een vermogen van 20 watt. Als zo’n pomp voortdurend aan blijft staan, verbruikt hij 180 kWh per jaar (40 euro). Bij vijverpompen met hogere pompcapaciteit kan het vermogen oplopen tot meer dan 200 watt. Als zo’n pomp altijd aan blijft staan, kost dat 1800 kWh per jaar (400 euro). Plaats een tijdschakelaar zodat de pomp niet voortdurend stroom verbruikt.

Tropisch aquarium

Hoeveel elektriciteit een gemiddeld tropisch aquarium thuis vraagt, hangt erg af van de inhoud van de bak, de watertemperatuur, het soort verlichting en of het aquarium afgedekt is of niet. Een flink tropisch aquarium met pomp kan 1000 kWh per jaar verbruiken (230 euro). Je kunt hier besparen door de verlichting te vervangen door LED-verlichting.

Elektrische kachel

Vooral elektrische kachels zonder thermostaat kunnen veel stroom verbruiken. Ze blijven namelijk de hele tijd dat ze aanstaan op vol vermogen werken. Kachels met thermostaat gebruiken een lager vermogen of gaan uit als de ruimte de gevraagde temperatuur heeft.

Stel dat je een elektrische kachel (1000 watt) zonder thermostaat 500 uur per jaar gebruikt, dan is het verbruik 500 kWh (110 euro). Bij 100 uur per jaar is dat 100 kWh (25 euro).

Een alternatief voor een elektrische kachel is een infrarood paneel met thermostaat.

Waterbed

De hoeveelheid elektriciteit die nodig is om het water op temperatuur te houden varieert tussen verschillende typen waterbedden, maar is gemiddeld zo’n 750 kWh (170 euro).

Thuistap (beertender)

De thuistap (ook wel beertender genoemd) gebruikt niet veel stroom als je deze alleen af en toe aanzet, voor een feestje bijvoorbeeld.

Maar als de tap voortdurend een vaatje bier koud houdt, loopt het stroomverbruik flink op. Bij sommige modellen tot meer dan 500 kWh per jaar (110 euro). Dat is vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van twee moderne koelkasten!

Tweede koelkast/vriezer

Oude koelkasten of vriezers gebruiken aanzienlijk meer energie dan de nieuwe modellen. Een 15 jaar oude koelvriescombinatie verbruikt ongeveer 380 kWh per jaar, dat is zo’n 90 euro per jaar.

Ter vergelijking: een nieuwe koelvriescombi met energielabel A+++ verbruikt nog maar zo’n 160 kWh: zo’n 35 euro.

Air Conditioner

Afhankelijk van het model en het energielabel, verbruikt een airco per jaar 160 tot 430 kWh, dat kost 35 tot 95 euro aan stroom.

Een energiezuiniger en daardoor milieuvriendelijker alternatief voor verkoeling is de ventilator. Deze koelt de lucht niet, maar zorgt voor luchtstroom waardoor de gevoelstemperatuur 2 tot 3 graden daalt. Een ventilator gebruikt maar zo’n 15 kWh aan stroom per jaar (3 euro).

Groot televisiescherm

Vooral het formaat van het televisiescherm zorgt voor stroomverbruik. Verder hangt het stroomverbruik af van het type scherm, het contrast en de helderheid. Een groot plasmascherm verbruikt zo 485 kWh (110 euro) per jaar aan stroom, terwijl een kleinere led-televisie met jaarlijks 155 kWh (35 euro) aan elektriciteit toe kan.