Binnengevelisolatie

Mag de buitenkant van jouw woning niet veranderen? En hebben de buitenmuren geen spouw die je kunt laten vullen? Dan kun je voorzetwanden aan de binnenkant plaatsen om de muren te isoleren.

Met isolerende voorzetwanden houd je de warmte in huis beter vast. Dat voelt prettig en comfortabel, je energierekening daalt en het is goed voor het klimaat.

Zo werkt isolatie met een voorzetwand

Je kunt de buitenmuren isoleren door aan de binnenkant voorzetwanden tegen de muren te plaatsen. De voorzetwanden kun je afwerken met stuc, muurverf of behang. De muren komen maximaal 10 cm naar binnen, dus je verliest wel wat ruimte. Er zijn 3 mogelijkheden.

Isolatiemateriaal en gipsplaat

Bij deze mogelijkheid wordt het isolatiemateriaal en de voorzetwand van gipsplaat tegen een raamwerk van houten latten of metalen profielen (metal studs) geplaatst. Meestal zit er 2 cm ruimte tussen de muur en het isolatiemateriaal voor extra isolatie (zo’n ‘luchtspouw’ is ook handig als de muur niet glad is).

Warmtereflecterende folie

In plaats van isolatiemateriaal kun je ook twee of meer lagen warmtereflecterende folie spannen tegen de muur (met afstandhouders voor telkens 2 cm luchtspouw), en die vervolgens afwerken met een gipsplaten voorzetwand op houten latten of metal studs. Dit is ook verkrijgbaar als multifolie kant-en-klaarpakket.

Kant-en-klaar panelen

Er zijn ook kant-en-klare panelen van hardschuim isolatieplaten die zijn afgewerkt met een gipsplaat.

Zelf doen of uitbesteden?

Ben je een ervaren doe-het-zelver, dan kun je deze klus zelf uitvoeren. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten. Ga wel na of er geen vochtproblemen zijn (of laat een deskundige hiernaar kijken). Vochtproblemen moet je oplossen voordat je een voorzetwand plaatst. Bedenk dat subsidie alleen mogelijk is wanneer je het werk aan een bedrijf uitbesteedt.

Indicatie van de kosten en de besparing:

Zelf doen: € 41,- per m2 gevel
Laten doen: € 100,- per m2 gevel

De besparing is 9,5 m3 gas (€ 9,-) per m2 gevel per jaar.

Kruipruimte isolatie

Kruipruimte isolatie

Meer isoleren? Combineer het met kruipruimte isolatie!

Isolatieglas

Isolatieglas

Meer isoleren? Denk eens aan isolatieglas!

Schuin dak isolatie

Schuin dak isolatie

Meer isoleren? Isoleer jouw dak!