Het energieplafond: Hoe werkt het en waar moet je op letten?

2023 is aangebroken. Na veel overleg met de regering en energiemaatschappijen is voor stroom en gas een Energieplafond tot stand gekomen. Maar hoe werkt dit nu precies en waar moet je op letten?

Voor gas geldt een plafond van 1200 m3 á € 1,45 en voor stroom een plafond van 2900 Kwh á € 0,40. Een huishouden met dit verbruik is in 2023 Є 2.900,- kwijt zijn aan de energierekening.

Energieplafond per maand

Het Energieplafond voor stroom en gas is onderverdeeld in maanden (zie afbeeldingen, Bron: VattenFall). Elke maand heeft dus een eigen plafond. Heb je meer of minder verbruikt in een maand, dan kun je dat compenseren in een andere maand. Maar let op het moment dat jouw jaarrekening verschijnt!

Bron: Vattenfall
Bron: Vattenfall

Het Energieplafond wordt in tweeën gedeeld

Afhankelijk van wanneer jouw flexibele energiecontract is afgesloten volgt na 12 maanden de jaarrekening. Dit kan per huishouden dus anders zijn. Het deel wat je tot het moment van de jaarrekening tekort of teveel hebt verbruikt ten opzichte van de maandplafonds mag je niet meenemen naar de resterende maanden van 2023. Na het moment van de jaarrekening volgt dus een nieuw deel van het plafond.

Is dit nadelig?

Afhankelijk van je situatie kan dit nadelig uitpakken.

Voorbeeld: Je hebt een woning met zonnepanelen. Jouw gasverbruik is minder geworden, maar het stroomverbruik is gestegen. Jouw jaarnota is in oktober. De donkere en koudere maanden staan voor de deur en de zonnepanelen wekken minder stroom op. De eventuele opgebouwde buffer in de maande voor oktober,  mag je niet meenemen voor het restant van het kalenderjaar. De kans is aanwezig dat je in de resterende maanden boven de maandplafonds uit komt. Het teveel aan verbruik in die periode wordt tegen de dan geldende prijs met je verrekend. Deze prijs kan veel hoger liggen dan in het afgesproken prijsplafond.

Vastrecht

Los van dit plafond blijf je ook nog vastrecht betalen. Dit zijn kosten die afkomstig zijn van netbeheerder Liander en worden doorbelast op jouw jaarrekening (voorbeelden hiervan zijn de kosten voor uw meter en transportkosten).

Wat kan je doen?

  • Meten = weten: monitor maandelijks jouw gas en stroomverbruik en kijk vooruit.
  • Stap over op een slim moment: het kan lonen om van leverancier over te stappen op een voor jouw slim moment. Zo heb je zelf in de hand wanneer de jaarrekening komt.
  • Pas je gedrag aan: gebruik in de maanden wanneer het resterende plafond niet afdoende is minder gas en of stroom. Hoe je dit doet kun je onder andere lezen bij onze Snelle bespaartips.
  • Heb je nog een oude meter? Geef dit aan bij netbeheerder Liander. Bij oude meters moet je zelf de meterstanden doorgeven. Er is ook een kans aanwezig dat de leverancier deze voor jou gaat schatten. Hierin kunnen verkeerde waarden gebruikt worden die niet overeenkomen met de werkelijkheid.

Kortom, het is fijn dat er een Energieplafond voor 2023 is vastgelegd. Let wel op jouw persoonlijke situatie en probeer op tijd eventuele maatregelen te treffen.