Waarmee kunnen we je helpen?

Toon alle vragen Wateraccu Thuisbatterij Volledige warmtepomp Zonnepanelen Hybride warmtepomp Douche-WTW Energielabel woning Slimme meter Gemeentebeleid Gasloos wonen Subsidies en leningen Zonneboiler Spouwmuurisolatie Isolatieglas

In principe wel. Alleen wordt de energie opgeslagen in de vorm van warm water in plaats van elektriciteit. De investering voor een wateraccu is veel lager dan voor een thuisbatterij.

U heeft een elektrische boiler nodig.

Veel systemen zijn modulair, waardoor je er in een later stadium nog pakketten aan kunt toevoegen. Kijk voor aanschaf of dit ook het geval is bij het systeem dat je op het oog hebt.

De prijzen voor accu’s liggen nu nog erg hoog, maar de verwachting is dat de prijzen over niet al te lange tijd zullen dalen. Het lijkt verstandig om deze ontwikkelingen af te wachten. Of een thuisaccu nu al rendabel is, hangt van je eigen situatie af. Zeker is dat het, met het afschaffen van de salderingsregeling (waarschijnlijk in 2027), sowieso interessanter wordt.

Zolang je de thuisbatterij door een erkend installateur laat plaatsen zou de brandveiligheid gewaarborgd moeten zijn. De meeste verzekeringsmaatschappijen hanteren dit ook als voorwaarde. Bovendien zijn de nieuwste lithium-ijzerfosfaat batterijen sowieso een stuk veiliger dan de oudere lithium-ion batterijen.

Een volledige warmtepomp, ook wel all-electric warmtepomp genoemd, is een warmtepomp waarmee je van het gas af kan gaan. De warmtepomp heeft een voldoende groot vermogen om zowel voor het verwarmingswater als het warme tapwater te zorgen. Dit warme tapwater slaat een volledige warmtepomp op in een boilervat. Ook wel tapwatervat genoemd. Je kunt het warme tapwater gebruiken voor de douche, het bad en warm water uit de kranen. Boilervaten zijn er in verschillende vormen en groottes.

Bij een volledige warmtepomp heb je dus geen gasketel meer nodig. Zodoende kan de gasaansluiting worden verwijderd als er ook elektrisch gekookt wordt. Zonder gasaansluiting bespaar je ook op het vastrecht. Dit is al snel 240 euro per jaar.

De volledige warmtepomp onttrekt warmte uit een bron. Dit kan zijn lucht, grond of water. Lucht als bron voor warmte wordt het meeste gekozen. De installatie is eenvoudiger en minder kostbaar.

Lees hier meer over de volledige warmtepomp (all-electric).

Op veel plekken in Nederland is het elektriciteitsnet erg vol. Hierdoor zijn er plekken, ook in Haarlemmermeer, waar omvormers zichzelf uitschakelen als er een te hoge spanning (voltage) op de stroomkabels komt te staan. Dit is bij 253 volt. (230 volt+10%). Dit is om elektrische apparaten te beschermen tegen schade of disfunctioneren. Deze situatie komt vooral voor bij piekmomenten in de zomermaanden.

Als je wilt weten of er bij jou in de wijk een probleem is met terugleveren, bekijk dan de postcode check van Liander.
Bekijk voor overige informatie deze pagina op de website van Liander.

Met het koudemiddel transporteert een warmtepomp warmte van een bron (bijvoorbeeld buitenlucht) naar uiteindelijk je verwarming binnen. Het koudemiddel loopt door leidingen. Soms gaan deze leidingen door de tuin en langs je gevel je huis in. Bij een monoblock (buitenunit) warmtepomp is het koudemiddel alleen aanwezig in de warmtepomp zelf. Er loopt dan alleen water door de leidingen naar binnen en buiten.

Koudemiddelen hebben een GWP. Dit staat voor Global Warming Potential. Dat houdt in dat als een bepaald koudemiddel in de atmosfeer terecht komt een factor X meer bijdraagt aan het broeikaseffect dan CO2.

R32

R32 is een veelgebruikt koudemiddel. De GWP van R32 is 675. Als er 1 kilo R32 in de atmosfeer terecht komt geeft dit een vergelijkbaar broeikaseffect als 675 kilo CO2. Het is dus belangrijk dat het systeem niet lekt en bij vervanging of verwijdering de koudemiddelen weer netjes worden opgevangen en afgevoerd. De schadelijke effecten voor het klimaat zijn bij lekkage relatief groot.

R290 (Propaan)

Veel fabrikanten van warmtepompen zijn overgestapt, of stappen nu over op het koudemiddel R290. Dit is propaan. Propaan heeft een GWP van 3 en is dus in kleine hoeveelheden relatief onschuldig als het in de atmosfeer terecht komt. Het is dan ruim 200x minder schadelijk dan R32 in dezelfde hoeveelheden. De schadelijke effecten voor het klimaat zijn bij lekkage klein.

R744 (CO2)

Er zijn al enkele fabrikanten die gebruik maken van R744 als koudemiddel. Dit is CO2 en heeft, omdat de GWP een vergelijking maakt met CO2, qua broeikaseffect een GWP van 1. De schadelijke effecten voor het klimaat zijn bij lekkage zeer klein.

 

De kans op branden in zonnepanelensystemen is erg klein: Volgens onderzoek van TNO komt brand voor bij 0,014% van de installaties. De oorzaak van de brand is in veel gevallen een onzorgvuldige montage. Bij het gebruik van verschillende soorten stekkers kan er aan de gelijkstroom kant van het systeem een vlamboog ontstaan. Ook bij het niet goed beschermen van de kabels op het dak of niet goed vastzetten kunnen er op termijn schades ontstaan aan de kabels die brand als gevolg kunnen hebben.

In het verleden zijn er enkele zogeheten in-dak zonnepaneelsystemen in de brand gegaan. Ook hier was er vaak sprake van fouten bij de stekkers en/of kabels waarbij de stekkers en/of kabels tegen brandbare materialen aan lagen en waren gaan branden.

Over het algemeen zijn zonnepanelen bij zorgvuldige montage zeer brandveilig en zit het risico hem dus vooral in de stekkers en kabels en niet in de zonnepanelen zelf.

Wil je het risico op brand extra beperken? Werk dan met een zonnepanelensysteem met micro-omvormers. Hierdoor is er nog maar een zeer klein deel van het systeem dat werkt met gelijkstroom. De micro-omvormers zetten de door het zonnepaneel geproduceerde gelijkstroom om in wisselstroom. Wisselstroom kan een vlamboog niet in stand houden.

Elke woning die je warm krijgt met 50 graden verwarmingswater kun je verwarmen met een warmtepomp. Word de woning niet warm met 50 graden dan moet er extra geïsoleerd worden en/of het warmteafgiftesysteem moet verbeterd worden. Denk hierbij aan het plaatsen van extra radiatoren/convectoren, wand- of vloerverwarming of ventilatoren plaatsen onder de radiatoren/convectoren.

Ideaal is het als je je woning warm krijgt met 35-45 graden verwarmingswater. Dan werkt de warmtepomp veel efficiënter en verbruikt hij minder stroom.

Vaak heeft een warmtepomp een buiten- en binnenunit. De binnenunit is in de regel kleiner dan een hr-ketel. Heb je hier écht geen ruimte voor?
Dan heb je ook warmtepompen die de buiten- en binnenunit combineren in één grote kast (die meestal buiten staat). Deze is dan wel extra groot. Dit heet een monoblock warmtepomp. De werking is hetzelfde.

Een warmtepomp maakt op een hele efficiënte manier warm water voor de verwarming en/of het warme tapwater. Dit doet hij door warmte uit een bron te onttrekken. Dit kan lucht, bodem of water zijn. Je kunt geld besparen met een warmtepomp als de hoeveelheid kWh per jaar die de warmtepomp verbruikt je minder geld kost dan het zou kosten om je woning te verwarmen met gas.

Je bespaart meer geld als je een hoger gasverbruik hebt. Ook je terugverdientijd is vaak korter bij een hoger gasverbruik.
Een warmtepomp werkt veel efficiënter als hij het water van de verwarming niet heel warm hoeft te maken. Bij 35-45 graden werken ze erg goed.
Niet elke woning krijg je warm met 35-45 graden voor de verwarming. Heb je muur- en of vloerverwarming en/of lage temperatuur convectoren? Dan is het in combinatie met goede isolatie vaak wel mogelijk om je woning warm te houden.

Sommige woningen worden in de winter niet warm met een lagere verwarmingstemperatuur. Er zijn ook warmtepompen die een hogere temperatuur water kunnen maken. De efficiëntie ligt dan gemiddeld wel wat lager dan een warmtepomp die alleen minder warm water hoeft te maken.

Een hybride warmtepomp werkt samen met een hr-ketel. Hierbij zorgt de warmtepomp het grootste deel van het jaar voor het verwarmen van de woning. De hr-ketel zorgt voor het warme tapwater voor de douche, een bad als je die hebt, en het warme water uit de kranen. Ook wanneer het buiten erg koud is springt de hr-ketel bij.

Een volledige warmtepomp werkt op zichzelf. Er is dan geen hr-ketel meer aanwezig. De warmtepomp zorgt voor zowel de verwarming van het huis als voor het warme tapwater. Ook wanneer het buiten streng vriest voor langere periodes zorgt de volledige warmtepomp voor een warm huis en warm water.

Dit verschilt per type en merk. Vaak is de buitenunit van een hybride warmtepomp rond de 70-100cm breed, 40cm-50cm diep en 60 tot 80cm hoog.
Let op dat bij de plaatsing er ook nog ruimte aan de voor- en achterkant van de buitenunit moet zijn om lucht aan te zuigen en weg te blazen.

Een warmtepomp mag aan de erfgrens in de nacht 40 dB geluid maken. Overdag mag hij op de erfgrens 45 dB maken.
Het geluid is vergelijkbaar met een koelkast of airco. Er zit wel verschil in de hoeveelheid geluid dat ze maken.
Dit verschilt per merk en type. Laat je uitgebreid informeren en vergelijk goed van te voren.

Als je een douche-WTW wilt laten plaatsen is een thermostatische mengkraan zeker aan te raden. Deze kraan zorgt dat de ingestelde temperatuur automatisch uit de douchekop komt. Wanneer je een douche-WTW hebt maar een kraan met een draaiknop voor warm water en een voor koud water gaat de temperatuur uit zichzelf omhoog. Dit komt omdat de warmtewisselaar in de douche-WTW opwarmt en daarmee het koude water verder opwarmt. Een thermostatische badkraan mengt minder warm water bij als de temperatuur van het koude water oploopt en blijft dus stabiel op temperatuur.

Besparing

Bron: Milieucentraal.nl
Soort douche-wtw Besparing gas per jaar Besparing geld per jaar
Douchepijp-wtw (verticaal) 110 m3 x gasprijs per m3
Douche-wtw met opvoerpomp (verticaal) 110 m3 x gasprijs per m3
Douchegoot- of douchebak wtw (horizontaal) 80 m3 x gasprijs per m3
Losse douche-wtw 70 m3 x gasprijs per m3
Soort douche-wtw Kosten
Douchepijp-wtw (verticaal) € 600
Douche-wtw met opvoerpomp (verticaal) prijs niet bekend
Douchegoot- of douchebak wtw (horizontaal) € 500 tot 1.400
Losse douche-wtw € 600

De materialen van een douche-WTW zijn goed te recyclen. Het zijn voornamelijk metalen.

Een douche-WTW heeft geen bijzonder onderhoud nodig. Het kan zo nu en dan verstandig zijn er een reinigingsmiddel doorheen te laten lopen. Vraag deze informatie op bij de leverancier van de douche-WTW. Het is wel belangrijk de douche niet schoon te maken met een schuurmiddel. Het kalk in deze middelen gaat plakken op de warmtewisselaar in de douche-WTW. Hierdoor gaat deze slechter functioneren.

Vanaf 1 januari 2023 word er geen BTW meer in rekening gebracht bij zonnepaneleninstallaties en de montage ervan.
Je hoeft je BTW dus niet meer terug te vragen.

Bij de verkoop of verhuur van jouw woning is het verplicht om de koper of huurder het energielabel van de woning te overhandigen. Ook in de advertenties waarin jouw huis te koop of te huur wordt aangeboden moet het energielabel vermeld staan.

Dit kun je zelf online doen op de website van Liander. Let erop dat je dan wel weer zelf de meterstanden moet doorgeven en dat het dubbeltarief niet (meer) werkt. Je kunt nog wel een energieverbruiksmanager aansluiten op de meter.

 

 

De voordelen van een slimme meter zijn:

  • Je hoeft zelf geen meterstanden door te geven, dat doet de slimme meter.
  • Je krijgt 12 keer per jaar een verbruiks- en kostenoverzicht van jouw energieleverancier.
  • Je kunt een energieverbruiksmanager op de slimme meter aansluiten waardoor je inzicht krijgt in jouw energieverbruik en energie kunt besparen.
  • Per 1 juli 2021 werken alleen slimme meters nog met dubbeltarief. De oude draaischijfmeter kan dan dat onderscheid niet meer maken. Volgens de Consumentenbond is dubbeltarief trouwens pas voordelig als je meer dan 30% tot meer dan 50% van jouw stroom na 23.00 uur of in het weekend verbruikt.

Ja, als de slimme meter eerder is aangeboden door Liander en geweigerd is. De kosten voor het plaatsen van een slimme meter zijn dan € 72,60.

Nee, als je zonnepanelen laat plaatsen.

Nee, als Liander het zelf aanbiedt om het te vervangen bij bijvoorbeeld onderhoudswerkzaamheden.

De gemeente Haarlemmermeer werkt hard aan de overstap naar duurzaam verwarmen. Meer informatie over wat de gemeente doet en het gemeentelijk beleid lees je op deze pagina van de gemeente.

Nee. Per een maart 2021 hoeven consumenten niet meer te betalen voor het afsluiten van het gas. Dit is tijdelijk. In de nieuwe Energiewet komt een definitieve oplossing voor de verdeling van kosten voor het verwijderen van een gasaansluiting. Zie ook de Kamerbrief over de kosten die verband houden met het beëindigen van de gasaansluiting.

Nee. Er is wel een meldingsplicht. Dit kan via het Omgevingsloket.

In de Warmtevisie Haarlemmermeer 2030 beschrijft de gemeente een stapsgewijze aanpak om over te stappen van aardgas naar duurzame bronnen voor koken en het comfortabel verwarmen van huizen en gebouwen. In de Warmtevisie wordt per wijk beschreven wat volgens de gemeente de beste alternatieven zijn. Ga naar deze pagina op het Energieloket voor meer informatie over het warmtenet.

Meer informatie over de RES vind je op deze website van de gemeente.

Je kunt een definitief energielabel online aanvragen door in te loggen met jouw DigiID op de website energielabelvoorwoningen.nl

Je kunt dat vinden op deze website.

Een voorlopig energielabel is gebaseerd op de isolatiewaarde van de woning bij de bouw.

Nee. Er is wel een landelijke lening van het Energiebespaarfonds (SVn).  Deze Energiebespaarlening heeft de lening met de meest gunstige voorwaarden. Veel maatregelen kunnen volledig gefinancierd worden behalve zonnepanelen. Kijk ook op Subsidies.

De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) is er voor maatregelen zoals warmtepompen en zonneboilers. Zonnepanelen worden niet gesubsidieerd. Zie ook Subsidies.

De gemeente Haarlemmermeer en de provincie Noord Holland hebben geen subsidieregelingen voor energiebesparende maatregelen of energieopwekking voor bewoners. Alle subsidies worden door de Rijksoverheid verstrekt. Kijk onder Subsidies.

De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) is bedoeld voor isolerende maatregelen waaronder vloer-, bodem-, muur- en dakisolatie en isolatieglas. Daarnaast kan ISDE subsidie aangevraagd worden voor een zonneboiler en/of een warmtepomp. Zie ook Subsidies.

Er is geen subsidie voor zonnepanelen. Wel kun je als particulier 21% BTW terugvragen van de Belastingdienst. Heb je een eigen onderneming? Vraag dan de teruggave aan op naam van je partner. De rekening van de installateur en het energiebedrijf moeten ook op die naam staan.

Vanaf 1 januari 2023 word er geen BTW meer in rekening gebracht bij zonnepaneleninstallaties en de montage ervan.
Je hoeft je BTW dus niet meer terug te vragen.

Een zonnecollector op het dak gebruikt warmte uit zonlicht om water te verwarmen. Een zonneboiler bestaat uit:

  • Eén of meer zonnecollectoren op het dak om zonnewarmte op te vangen.
  • Een pomp en leidingen naar het voorraadvat.
  • Een voorraadvat (met 80 tot 300 liter water) met verwarmd water.
  • Een naverwarmer, meestal de combiketel.

In de collector zit een vloeistof. De temperatuur van de vloeistof kan door de zonneschijn oplopen tot wel 90 graden. Via een leiding wordt de warme vloeistof van de collector naar het voorraadvat gepompt. Daar stroomt het door een warmtewisselaar die de warmte afgeeft aan het water in het vat. Van het vat gaat een leiding naar de naverwarmer. Vooral ’s winters wordt het water niet warm genoeg en springt de naverwarmer bij. Dat is meestal een cv-combiketel. Die stookt het water uit de boiler bij tot minstens 60 graden Celsius. Deze temperatuur is noodzakelijk om groei van de Legionella bacterie te voorkomen.

De capaciteit van een zonneboiler wordt meestal afgestemd op de hoeveelheid warmte die in de zomer nodig is om het water op te warmen. Een grotere installatie die in de winter meer warmte (voor warm water) kan leveren, zou ’s zomers veel warmte onbenut laten.

Een zonneboiler voor 4 personen (een collector van 3,5 m2 en een 150 liter voorraadvat) kost ongeveer 3.300 euro inclusief installeren. De subsidie voor zo’n zonneboiler is ongeveer 1.100 euro. Kleinere zonneboilers zijn goedkoper, grotere kosten meer. Een zonneboiler gaat gemiddeld 20 jaar mee.

De zonneboiler bespaart ongeveer de helft op je kosten voor warm water. Hoe meer warm water je thuis gebruikt, hoe interessanter een zonneboiler is. Een huishouden van 4 personen met een hr-combiketel als naverwarmer bespaart daarmee zo’n 180 m3 gas. Dat is 150 euro per jaar aan gaskosten (prijspeil 2020). Daarvan blijft zo’n 130 euro over als de elektriciteitskosten voor de pomp (10 euro voor circa 40 kWh verbruik voor een Energielabel A pomp) en onderhoudskosten (10 euro per jaar) betaald zijn.

De levensduur van zonnepanelen ligt gemiddeld boven de 25 jaar en vaak wordt er garantie gegeven voor die periode. De panelen verliezen ieder jaar ongeveer een half procent van hun productievermogen. Na 25 jaar is dat ongeveer 12,5%  afname ten opzichte van het eerste jaar. Ze produceren dan dus nog 87,5% t.o.v. nieuw.

Het is beter om geen zonnepanelen te plaatsen op plekken waar schaduw valt. Als maar een deel van de zonnepanelen gedurende een relatief korte tijd in de schaduw ligt, dan kun je kiezen voor micro-omvormers of power-optimizers.  Ieder paneel is dan apart geschakeld en de zonnepanelen in de schaduw zorgen er dan niet meer voor dat het hele systeem minder produceert.

De meeste zonnepanelen op de Nederlandse markt zijn blauw of zwart. De verdeling is ongeveer half om half. De zwarte panelen zijn van monokristallijn silicium, de blauwe panelen zijn van polykristallijn silicium. De opbrengst van blauwe en zwarte panelen is in de praktijk ongeveer gelijk. Veel mensen kiezen voor zwarte panelen omdat ze die mooier vinden. Blauwe panelen zijn meestal iets goedkoper. Er bestaan ook panelen in andere kleuren (brons, groen of paars). De opbrengst van deze gekleurde panelen is 10 tot 25 procent lager dan van gangbare panelen.

Voor stroom die je aan het net levert, krijg je dezelfde prijs als jij voor stroom betaalt (gemiddeld 40 cent per kWh, prijsplafond 2023). Dit heet salderen. Maar hier zit wel een maximum aan. Lever je méér aan het net dan je van het net afneemt, dan mag jouw energiebedrijf voor die ‘extra’ stroom een lager tarief betalen. Dat tarief verschil enorm per energieleverancier en is in het meest gunstige geval de stroomprijs die je betaalt min de energiebelasting en opslag duurzame energie (dat zijn overheidsheffingen). Een Nederlands huishouden verbruikt gemiddeld 3.000 kWh aan stroom. Dat komt overeen met 8-10 zonnepanelen. Vanaf 1 januari 2025 is de planning wordt de salderingsregeling afgebouwd. Elk jaar mag je dan minder salderen. Voor de overige stroom krijg je een lager tarief. Vanaf 2031 verdwijnt de regeling helemaal.

Een set van 10 panelen met een vermogen van 4.000 Wattpiek) kost rond de € 6.000 exclusief BTW, inclusief installatie en omvormer. De meeste omvormers moeten eenmaal in de leverduur van de panelen worden vervangen na ongeveer 12-15 jaar. De kosten hiervoor bedragen € 500 tot € 1200. De terugverdientijd ligt momenteel rond de 5 – 8 jaar.

De Zonatlas geeft grofweg aan welke mogelijkheden er zijn om energie op te wekken via het dak. Op basis van je postcode geeft de Zonatlas een eerste indicatie van de mogelijkheden, de kosten en de opbrengsten.

Het isoleren van de spouw kost bij een tussenwoning rond de € 800,-. Een hoekwoning of twee onder 1 kap isoleren kost rond de € 2.000,- en een vrijstaande woning zo’n € 3.100,-. De investering is gemiddeld rond 3 jaar weer terugverdiend.

Bij woningen uit de jaren 70 en 80 kunnen er dunne isolatieplaten aangebracht zijn bij de bouw. Indien er voldoende ruimte is, kan extra isolatiemateriaal bijgespoten worden. Laat je adviseren door een vakkundig (na-)isolatiebedrijf.

Spouwmuurisolatie is interessant voor woningen die tussen 1920 en 1975 zijn gebouwd; die hebben bij de bouw wel een spouw maar geen isolatie meegekregen. Isolatie ontbreekt soms ook bij woningen die tussen 1975 en 1982 zijn gebouwd met een bouwvergunning van voor 1975. In woningen gebouwd na 1975 is over het algemeen spouwmuurisolatie aanwezig.

De spouw moet eerst gecontroleerd worden of hij schoon, droog en breed genoeg is. Het isolatiebedrijf moet dat vooraf controleren. Een spouw kan meestal niet geïsoleerd worden als de buitengevel geschilderd of geglazuurd is of als er gevelpanelen op de muur bevestigd zijn.

Als de woning na 1920 is gebouwd en de buitenmuur meer dan 24 centimeter dik is, dan is de kans groot dat er een spouw aanwezig is. Heb je twijfels? Laat dan de spouwmuur controleren door een vakkundig bedrijf.

Op termijn wel, maar als de gevel, de vloer of het dak nog niet geïsoleerd zijn, is het
raadzaam dat eerst te doen. Die maatregelen leveren meer besparing op en zijn sneller
terugverdiend.

Over het algemeen wel, soms moet het kozijn wat aangepast worden. Met name bij de
draaiende delen (openslaande ramen) moet gecheckt worden of het kozijn en de scharnieren het
dubbele glas kunnen dragen. De glasleverancier let hier altijd op.

Voor het klimaat, je woonplezier en je energierekening is het goed om al het enkele glas
in de woning (ook in niet-verwarmde ruimtes!) te vervangen door HR++ of eventueel triple glas.

Bij dubbel glas zie je tussen de ruiten een aluminium strip met een code HR, HR+ of HR++. Ontbreek deze code, dan heb je waarschijnlijk gewoon dubbel glas.

Nee, je moet wel een spouwmuur hebben.