Waarmee kunnen we je helpen?

Toon alle vragen Douche-WTW Zonnepanelen Energielabel woning Slimme meter Gemeentebeleid Gasloos wonen Subsidies en leningen Zonneboiler Spouwmuurisolatie Isolatieglas

Als je een douche-WTW wilt laten plaatsen is een thermostatische mengkraan zeker aan te raden. Deze kraan zorgt dat de ingestelde temperatuur automatisch uit de douchekop komt. Wanneer je een douche-WTW hebt maar een kraan met een draaiknop voor warm water en een voor koud water gaat de temperatuur uit zichzelf omhoog. Dit komt omdat de warmtewisselaar in de douche-WTW opwarmt en daarmee het koude water verder opwarmt. Een thermostatische badkraan mengt minder warm water bij als de temperatuur van het koude water oploopt en blijft dus stabiel op temperatuur.

Besparing

Bron: Milieucentraal.nl
Soort douche-wtw Besparing gas per jaar Besparing geld per jaar
Douchepijp-wtw (verticaal) 110 m3 x gasprijs per m3
Douche-wtw met opvoerpomp (verticaal) 110 m3 x gasprijs per m3
Douchegoot- of douchebak wtw (horizontaal) 80 m3 x gasprijs per m3
Losse douche-wtw 70 m3 x gasprijs per m3
Soort douche-wtw Kosten
Douchepijp-wtw (verticaal) € 600
Douche-wtw met opvoerpomp (verticaal) prijs niet bekend
Douchegoot- of douchebak wtw (horizontaal) € 500 tot 1.400
Losse douche-wtw € 600

De materialen van een douche-WTW zijn goed te recyclen. Het zijn voornamelijk metalen.

Een douche-WTW heeft geen bijzonder onderhoud nodig. Het kan zo nu en dan verstandig zijn er een reinigingsmiddel doorheen te laten lopen. Vraag deze informatie op bij de leverancier van de douche-WTW. Het is wel belangrijk de douche niet schoon te maken met een schuurmiddel. Het kalk in deze middelen gaat plakken op de warmtewisselaar in de douche-WTW. Hierdoor gaat deze slechter functioneren.

Via de website van de Belastingdienst kun je als particulier de BTW over zonnepanelen terugvragen. Klik hier om de BTW over reeds aangeschafte zonnepanelen terug te vragen.

Vaak regelt de installateur de BTW teruggave voor je. Vraag hierom bij de aanvraag van een offerte.

Bij de verkoop of verhuur van jouw woning is het verplicht om de koper of huurder het energielabel van de woning te overhandigen. Ook in de advertenties waarin jouw huis te koop of te huur wordt aangeboden moet het energielabel vermeld staan.

Dit kun je zelf online doen op de website van Liander. Let erop dat je dan wel weer zelf de meterstanden moet doorgeven en dat het dubbeltarief niet (meer) werkt. Je kunt nog wel een energieverbruiksmanager aansluiten op de meter.

 

 

De voordelen van een slimme meter zijn:

  • Je hoeft zelf geen meterstanden door te geven, dat doet de slimme meter.
  • Je krijgt 12 keer per jaar een verbruiks- en kostenoverzicht van jouw energieleverancier.
  • Je kunt een energieverbruiksmanager op de slimme meter aansluiten waardoor je inzicht krijgt in jouw energieverbruik en energie kunt besparen.
  • Per 1 juli 2021 werken alleen slimme meters nog met dubbeltarief. De oude draaischijfmeter kan dan dat onderscheid niet meer maken. Volgens de Consumentenbond is dubbeltarief trouwens pas voordelig als je meer dan 30% tot meer dan 50% van jouw stroom na 23.00 uur of in het weekend verbruikt.

Ja, als de slimme meter eerder is aangeboden door Liander en geweigerd is. De kosten voor het plaatsen van een slimme meter zijn dan € 72,60.

Nee, als je zonnepanelen laat plaatsen.

Nee, als Liander het zelf aanbiedt om het te vervangen bij bijvoorbeeld onderhoudswerkzaamheden.

De gemeente Haarlemmermeer werkt hard aan de overstap naar duurzaam verwarmen. Meer informatie over wat de gemeente doet en het gemeentelijk beleid lees je op deze pagina van de gemeente.

Nee. Per een maart 2021 hoeven consumenten niet meer te betalen voor het afsluiten van het gas. Dit is tijdelijk. In de nieuwe Energiewet komt een definitieve oplossing voor de verdeling van kosten voor het verwijderen van een gasaansluiting. Zie ook de Kamerbrief over de kosten die verband houden met het beëindigen van de gasaansluiting.

Nee. Er is wel een meldingsplicht. Dit kan via het Omgevingsloket.

In de Warmtevisie Haarlemmermeer 2030 beschrijft de gemeente een stapsgewijze aanpak om over te stappen van aardgas naar duurzame bronnen voor koken en het comfortabel verwarmen van huizen en gebouwen. In de Warmtevisie wordt per wijk beschreven wat volgens de gemeente de beste alternatieven zijn. Ga naar deze pagina op het Energieloket voor meer informatie over het warmtenet.

Meer informatie over de RES vind je op deze website van de gemeente.

Je kunt een definitief energielabel online aanvragen door in te loggen met jouw DigiID op de website energielabelvoorwoningen.nl

Je kunt dat vinden op deze website.

Een voorlopig energielabel is gebaseerd op de isolatiewaarde van de woning bij de bouw.

Nee. Er is wel een landelijke lening van het Energiebespaarfonds (SVn).  Deze Energiebespaarlening heeft de lening met de meest gunstige voorwaarden. Veel maatregelen kunnen volledig gefinancierd worden behalve zonnepanelen. Kijk ook op Subsidies.

De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) is er voor maatregelen zoals warmtepompen en zonneboilers. Zonnepanelen worden niet gesubsidieerd. Zie ook Subsidies.

De gemeente Haarlemmermeer en de provincie Noord Holland hebben geen subsidieregelingen voor energiebesparende maatregelen of energieopwekking voor bewoners. Alle subsidies worden door de Rijksoverheid verstrekt. Kijk onder Subsidies.

De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) is bedoeld voor isolerende maatregelen waaronder vloer-, bodem-, muur- en dakisolatie en isolatieglas. Daarnaast kan ISDE subsidie aangevraagd worden voor een zonneboiler en/of een warmtepomp. Zie ook Subsidies.

Er is geen subsidie voor zonnepanelen. Wel kun je als particulier 21% BTW terugvragen van de Belastingdienst. Heb je een eigen onderneming? Vraag dan de teruggave aan op naam van je partner. De rekening van de installateur en het energiebedrijf moeten ook op die naam staan.

Als je als particulier zonnepanelen koopt, kun je de btw op aanschaf en installatie (21 procent) terugvragen van de Belastingdienst. Bij een pakket van 10 zonnepanelen (3.000 wattpiek) voor 4.700 euro levert dit 760 euro op. De installateur kan dit voor je regelen.

Een zonnecollector op het dak gebruikt warmte uit zonlicht om water te verwarmen. Een zonneboiler bestaat uit:

  • Eén of meer zonnecollectoren op het dak om zonnewarmte op te vangen.
  • Een pomp en leidingen naar het voorraadvat.
  • Een voorraadvat (met 80 tot 300 liter water) met verwarmd water.
  • Een naverwarmer, meestal de combiketel.

In de collector zit een vloeistof. De temperatuur van de vloeistof kan door de zonneschijn oplopen tot wel 90 graden. Via een leiding wordt de warme vloeistof van de collector naar het voorraadvat gepompt. Daar stroomt het door een warmtewisselaar die de warmte afgeeft aan het water in het vat. Van het vat gaat een leiding naar de naverwarmer. Vooral ’s winters wordt het water niet warm genoeg en springt de naverwarmer bij. Dat is meestal een cv-combiketel. Die stookt het water uit de boiler bij tot minstens 60 graden Celsius. Deze temperatuur is noodzakelijk om groei van de Legionella bacterie te voorkomen.

De capaciteit van een zonneboiler wordt meestal afgestemd op de hoeveelheid warmte die in de zomer nodig is om het water op te warmen. Een grotere installatie die in de winter meer warmte (voor warm water) kan leveren, zou ’s zomers veel warmte onbenut laten.

Een zonneboiler voor 4 personen (een collector van 3,5 m2 en een 150 liter voorraadvat) kost ongeveer 3.300 euro inclusief installeren. De subsidie voor zo’n zonneboiler is ongeveer 1.100 euro. Kleinere zonneboilers zijn goedkoper, grotere kosten meer. Een zonneboiler gaat gemiddeld 20 jaar mee.

De zonneboiler bespaart ongeveer de helft op je kosten voor warm water. Hoe meer warm water je thuis gebruikt, hoe interessanter een zonneboiler is. Een huishouden van 4 personen met een hr-combiketel als naverwarmer bespaart daarmee zo’n 180 m3 gas. Dat is 150 euro per jaar aan gaskosten (prijspeil 2020). Daarvan blijft zo’n 130 euro over als de elektriciteitskosten voor de pomp (10 euro voor circa 40 kWh verbruik voor een Energielabel A pomp) en onderhoudskosten (10 euro per jaar) betaald zijn.

De levensduur van zonnepanelen ligt gemiddeld boven de 25 jaar en vaak wordt er garantie gegeven voor die periode. De panelen verliezen ieder jaar ongeveer een half procent van hun productievermogen. Na 25 jaar is dat ongeveer 12,5% ten opzichte van het eerste jaar.

Het is beter om geen zonnepanelen te plaatsen op plekken waar schaduw valt. Als maar een deel van de zonnepanelen gedurende een relatief korte tijd in de schaduw ligt, dan kun je kiezen voor micro-omvormers of power-optimizers.  Ieder paneel is dan apart geschakeld en de zonnepanelen in de schaduw zorgen er dan niet meer voor dat het hele systeem minder produceert.

De meeste zonnepanelen op de Nederlandse markt zijn blauw of zwart. De verdeling is ongeveer half om half. De zwarte panelen zijn van monokristallijn silicium, de blauwe panelen zijn van polykristallijn silicium. De opbrengst van blauwe en zwarte panelen is in de praktijk ongeveer gelijk. Veel mensen kiezen voor zwarte panelen omdat ze die mooier vinden. Blauwe panelen zijn meestal iets goedkoper. Er bestaan ook panelen in andere kleuren (brons, groen of paars). De opbrengst van deze gekleurde panelen is 10 tot 25 procent lager dan van gangbare panelen.

Voor stroom die je aan het net levert, krijg je dezelfde prijs als jij voor stroom betaalt (gemiddeld 40 cent per kWh, prijspeil voorjaar 2022). Dit heet salderen. Maar hier zit wel een maximum aan. Lever je méér aan het net dan je van het net afneemt, dan mag jouw energiebedrijf voor die ‘extra’ stroom een lager tarief betalen. Dat tarief verschil enorm per energieleverancier en is in het meest gunstige geval de stroomprijs die je betaalt min de energiebelasting en opslag duurzame energie (dat zijn overheidsheffingen). Een Nederlands huishouden verbruikt gemiddeld 3.000 kWh aan stroom. Dat komt overeen met 10 zonnepanelen. Vanaf 1 januari 2025 wordt de salderingsregeling afgebouwd. Elk jaar mag je minder salderen. Voor de overige stroom krijg je een lager tarief. Vanaf 2031 verdwijnt de regeling helemaal. Zie ook dit nieuwsbericht

Een set van 10 panelen met een vermogen van 3.300 Wattpiek) kost rond de € 4.700 inclusief installatie en omvormer. Hiervan krijg je € 760,- aan btw terug zodat je € 3.940,- betaalt voor een systeem. De meeste omvormers moeten eenmaal in de leverduur van de panelen worden vervangen na ongeveer 15 jaar. De kosten hiervoor bedragen € 500 tot € 700. De terugverdientijd ligt momenteel rond de 7 – 8 jaar.

De Zonatlas geeft grofweg aan welke mogelijkheden er zijn om energie op te wekken via het dak. Op basis van je postcode geeft de Zonatlas een eerste indicatie van de mogelijkheden, de kosten en de opbrengsten.

Het isoleren van de spouw kost bij een tussenwoning rond de € 800,-. Een hoekwoning of twee onder 1 kap isoleren kost rond de € 2.000,- en een vrijstaande woning zo’n € 3.100,-. De investering is gemiddeld rond 3 jaar weer terugverdiend.

Bij woningen uit de jaren 70 en 80 kunnen er dunne isolatieplaten aangebracht zijn bij de bouw. Indien er voldoende ruimte is, kan extra isolatiemateriaal bijgespoten worden. Laat je adviseren door een vakkundig (na-)isolatiebedrijf.

Spouwmuurisolatie is interessant voor woningen die tussen 1920 en 1975 zijn gebouwd; die hebben bij de bouw wel een spouw maar geen isolatie meegekregen. Isolatie ontbreekt soms ook bij woningen die tussen 1975 en 1982 zijn gebouwd met een bouwvergunning van voor 1975. In woningen gebouwd na 1975 is over het algemeen spouwmuurisolatie aanwezig.

De spouw moet eerst gecontroleerd worden of hij schoon, droog en breed genoeg is. Het isolatiebedrijf moet dat vooraf controleren. Een spouw kan meestal niet geïsoleerd worden als de buitengevel geschilderd of geglazuurd is of als er gevelpanelen op de muur bevestigd zijn.

Als de woning na 1920 is gebouwd en de buitenmuur meer dan 24 centimeter dik is, dan is de kans groot dat er een spouw aanwezig is. Heb je twijfels? Laat dan de spouwmuur controleren door een vakkundig bedrijf.

Op termijn wel, maar als de gevel, de vloer of het dak nog niet geïsoleerd zijn, is het
raadzaam dat eerst te doen. Die maatregelen leveren meer besparing op en zijn sneller
terugverdiend.

Over het algemeen wel, soms moet het kozijn wat aangepast worden. Met name bij de
draaiende delen (openslaande ramen) moet gecheckt worden of het kozijn en de scharnieren het
dubbele glas kunnen dragen. De glasleverancier let hier altijd op.

Voor het klimaat, je woonplezier en je energierekening is het goed om al het enkele glas
in de woning (ook in niet-verwarmde ruimtes!) te vervangen door HR++ of eventueel triple glas.

Bij dubbel glas zie je tussen de ruiten een aluminium strip met een code HR, HR+ of HR++. Ontbreek deze code, dan heb je waarschijnlijk gewoon dubbel glas.

Nee, je moet wel een spouwmuur hebben.