Zonnepanelen voor ondernemers
Welke mogelijkheden zijn er voor ondernemers?
Bij de afweging voor zonnepanelen op het dak van uw pand zijn er een aantal aspecten waar u rekening mee moet houden. Allereerst is het goed om stil te staan bij wat u wilt met het dak. Volledig benutten voor zonnepanelen of voor slechts een deel? Of wellicht wilt u het dak verhuren aan een energiecoöperatie? Daarnaast is het belangrijk dat de dakconstructie voldoende stevig is en dat de dakbedekking in goede staat van onderhoud is want wellicht moet deze eerst vervangen worden. Ten slotte moet u rekening houden met de extra kosten wanneer bijvoorbeeld de stroomaansluiting uitgebreid moet worden.
Hele dak benutten of een deel?
Wanneer er meer dan pakweg 180 zonnepanelen op het dak passen, dan is is een grootverbruikersaansluiting van meer dan 3 x 80 Ampere nodig. Dit is handig om te hebben want uitbreiden naar een aansluiting dat meer vermogen kwijt kan kan aardig in de kosten lopen. U moet dan gebruik maken van de SDE++ subsidie om het financieel plaatje rond te krijgen.
Bij minder dan 180 panelen heeft u een kleinverbruikersaansluiting van maximaal 3 x 80 A nodig. Hierbij kunt u gebruik maken van de Energieinvesteringsaftrek (EIA).
Energiecoöperatie
Het grote voordeel van een energiecoöperatie is dan u niet zelf investeert maar het dak verhuurt. Inwoners en bedrijven met een kleinverbruikersaansluiting investeren in de zonnepanelen en trekken er ook profijt van. Dit gebeurt via de Regeling Verlaagd Tarief of, in de volksmond, de Postcoderoosregeling. De energiecoöperatie neemt alle zorgen uit handen maar u zit er wel minimaal 15 jaar aan vast. Ook bent u zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van het dak en dakbedekking