Eerste SDE++ subsidieronde uitgesteld
Het jaar 2019 is het laatste jaar dat de SDE+ (Subsidieregeling Duurzame Energie) bestond in haar huidige vorm. Vanaf 2020 krijgt deze subsidie een andere vorm: de SDE++.
SDE+ en SDE++, wat is het verschil?
De huidige SDE+ subsidie focust zich op de productie van duurzame energie door middel van zon, wind (op zee), water, biomassa en geothermie. De nieuwe SDE++ subsidie legt daarnaast ook de nadruk op het reduceren van de C0₂ uitstoot. Ten opzichte van de huidige subsidievorm brengt dit enkele verschillen met zich mee. Zo worden CO₂ reducerende technieken als aquathermie en waterstof productie nu gefinancierd vanuit dezelfde subsidiepot. Daarnaast heeft de SDE++ slechts één subsidieronde, in plaats van twee.
Openstellingsronde 2020 met 8 weken uitgesteld
Op 24 juni 2020 maakte Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat bekend de SDE++-openstellingsronde met 8 weken uit te stellen. De nieuwe openstelling loopt van dinsdag 24 november, 9.00 uur tot donderdag 17 december, 17.00 uur. Het beschikbare budget is € 5 miljard.
Achtergrond voor dit besluit is dat door de COVID-19 uitbraak, de verlening van de benodigde vergunningen voor een SDE++-subsidieaanvraag vertraagd zijn.
Met de aangepaste openstellingsdata hebben projecten voldoende tijd om de nodige voorbereidingen te treffen voor een volledige SDE++-aanvraag. Men verwacht hiermee dit najaar een belangrijke impuls te gegeven aan de verduurzaming van de verschillende sectoren.
Subsidie Hernieuwbare Energie (HER+) voor onderzoek, ontwikkeling en demonstratie van innovaties
CO2 reducerende projecten die zich tevens richten op onderzoek, ontwikkeling en demonstratie van innovatieve oplossingen in bijvoorbeeld opwekking en opslag van hernieuwbare energie kunnen ook nog een HER+ subsidie aanvragen. De openstelling van deze subsidie is van 1 september 2020 tot en met 31 maart 2021. Net als de SDE++ is de HER+ nu verbreed. Het totale subsidiebudget is € 30 miljoen.