Belangrijke veranderingen rond jouw energierekening en belasting in 2022

De energieprijzen zijn de afgelopen tijd flink gestegen, waardoor de energierekening voor veel huishoudens een stuk hoger uitvalt. Het kabinet heeft hierom besloten om dit gedeeltelijk te compenseren door een verlaging van de energiebelasting. Wat heeft dit voor consequenties voor jouw energierekening en waar moet je op letten bij het afsluiten van een energiecontract?  

Verlaging energiebelasting
Dit jaar verlaagt het kabinet de energiebelasting. Een huishouden met een gemiddeld gas- en stroomverbruik betaalt hierdoor zo’n €400,- minder belasting dan in 2021. Het belastingtarief op elektriciteit gaat omlaag, terwijl de energiebelasting op gas juist stijgt. Ook wordt de jaarlijkse belastingvermindering per elektriciteitsaansluiting verhoogt van € 461,62 naar € 681,63. Dit laatste bedrag wordt bij de eindafrekening verrekend.  

Wat betekent dit nu voor jou? Het gaat hier alleen om belastingverlaging. De tarieven van stroom en gas bestaan uit drie delen: de marktprijs, de vaste lasten die je betaalt aan het energiebedrijf en aan de netwerkbeheerder (Liander) en belasting die je aan de overheid betaalt. Door de flinke stijging in de marktprijs, ben je uiteindelijk toch meer geld kwijt aan energie. De plannen van het Kabinet compenseren dit slechts gedeeltelijk. 

Energieleveranciers vergelijken is belangrijk
Als je de prijs voor je energierekening voor langere tijd hebt vastgelegd in een langlopend contract, merk je niet zoveel van de prijsstijgingen. Wanneer je contract binnen zes maanden afloopt of als je een contract met variabele tarieven hebt is energie vergelijken een goed idee. Als je niets doet gaat je contract automatisch over naar een contract voor onbepaalde tijd met variabele prijzen. Het is dan ook erg belangrijk dat je de einddatum van je contract in de gaten houdt en op tijd begint met vergelijken. Kijk bij het overstappen ook naar de duurzaamheid van de energieleveranciers.  

Vastleggen energiecontract
Als je nu een nieuw jaarcontract afsluit, betaal je al snel minimaal € 50,- meer per maand ten opzichte van een half jaar geleden. Het kan verleidelijk zijn om een contract voor langere tijd vast te leggen om verdere prijsstijgingen voor te zijn. Toch is het belangrijk om hier goed over na te denken, want je zit gelijk voor een langere periode vast aan een hoog tarief. Als de tarieven in de toekomst dalen, zit je vast aan een onnodig hoog tarief. Het is nu onmogelijk om te voorspellen wanneer de tarieven weer dalen. Normaal gesproken zou dat aan het einde van de winter zijn maar door de oorlog in Oekraïne zijn de prijzen juist weer verder gaan stijgen. 

Wat kun je wel doen?
Verlaging van jouw gasverbruik heeft het meeste effect op de energierekening. Kijk op de pagina maatregelen-en-bespaartips wat jij kan doen om je energiekosten te beperken.