Afbouw salderingsregeling in zicht?
Publicatiedatum: 28 mei 2023
Op dit moment mogen eigenaren van zonnepanelen 100 procent salderen. Dat wil zeggen: energieleveranciers zijn verplicht om je opgewekte stroom jaarlijks weg te strepen tegenover je gebruikte stroom. Als je bijvoorbeeld in de zomer veel stroom opwekt en je in de winter veel gebruikt, dan heb je al het ware een tegoed van de zomer dat je in de winter kan gebruiken. Maar deze zéér gunstige regeling gaat op termijn afgebouwd worden.
Het zijn op dit moment nog plannen
De afbouw van de salderingsregeling is momenteel alleen nog een plan van Minister Rob Jetten. Voordat het een wet wordt zullen de eerste kamer en tweede kamer het eens moeten worden over dit plan. Dat is op dit moment niet het geval. Minister Rob Jetten hoopt dat de eerste kamer vóór de zomervakantie hiermee akkoord is.
Profiteren van de salderingsregeling
In de plannen begint de afbouw van de salderingsregeling in 2025. Dat betekent dat er dit jaar en volgend jaar nog 100% gesaldeerd mag worden. Het stopzetten van de salderingsregeling zorgt voor een kortere terugverdientijd van zonnepanelen. Omdat de salderingsregeling, zoals dat nu in de plannen staat, niet direct wordt afgeschaft maar afgebouwd, kan je als eigenaar van zonnepanelen voorlopig nog profiteren van de regeling.
Wat is slim om te doen als de salderingsregeling (deels) afgebouwd is?
Op termijn is het belangrijk en financieel verstandig om zoveel mogelijk eigen opgewekte stroom direct te gebruiken. Dit doe je door je elektrische apparaten zoals een wasmachine, droger, oven, vaatwasser en elektrisch boilervat etc. te gebruiken wanneer de zon overdag schijnt, bij voorkeur rond het middaguur. Ook eigenaren van een elektrische auto, e-scooter en elektrische fiets (e-bike) besparen geld wanneer er overdag wordt geladen. Ben je overdag niet thuis, dan kun je op veel moderne huishoudelijk apparatuur gebruik maken van een ingebouwde tijdklok of eventueel via een app de apparatuur aanzetten. Ook opladen van voertuigen kun je met een tijdklok of van afstand doen.
Los van het feit dat je geld bespaart, raakt ook het stroomnetwerk minder snel overbelast en wordt voorkomen dat de omvormer wordt uitgeschakeld en je geen energie meer kunt terugleveren.
Opstelling zonnepanelen aanpassen aan de toekomst
Stroom gebruiken we vooral in de ochtend en avond. Als je een keuze hebt om zonnepanelen te plaatsen in diverse richtingen, bijvoorbeeld bij een plat dak, kan het interessant zijn om niet alle panelen te richten op het zuiden. Je kunt dan ook kiezen voor een oost-west opstelling. Deze opstelling doet het gemiddeld genomen iets minder goed over het jaar, maar levert meer stroom op de momenten dat veel mensen veel stroom gebruiken. In de ochtend en avond. Zodoende zal de terugverdientijd in de toekomst van zonnepanelen met een oost-west opstelling korter kunnen zijn dan een opstelling op het zuiden. Ben je geïnteresseerd in zonnepanelen, ga dan in gesprek met je zonnepanelenleverancier om je zonnepanelen future-proof te maken.