Speciale aanpak buitengevelisolatie voor Zwaanshoek

In Zwaanshoek kunnen veel inwoners winst halen door hun gevel te isoleren. Daarom gaat onze partner Woon Duurzaam in Zwaanshoek aan de slag met een speciaal voor het dorp ontwikkelde aanpak.

Met buitengevelisolatie kun je in een klap je gevel isoleren en je huis een nieuwe uitstraling geven. Je verlaagt je energielasten en verhoogt je wooncomfort. Buitengevelisolatie is een uitkomst als je geen spouwmuur hebt en als isoleren aan de binnenzijde niet gewenst is.

Speciale dorpsaanpak Zwaanshoek

Onze partner Woon Duurzaam heeft drie criteria geformuleerd waaraan de buitengevelisolatie in Zwaanshoek moet voldoen.

1 Lager energieverbruik

Door het specifieke materiaalgebruik komt de isolatiewaarde op 3,5. Hierdoor gaat het energieverbruik van de woningen na de buitengevelisolatie per direct omlaag.

2 Passend bij woning en dorpsgezicht

Omdat buitengevelisolatie het uiterlijk van een huis verandert en smaken verschillen, heeft Woon Duurzaam drie ontwerpen voor de buitengevels gemaakt, met de mogelijkheid een aantal individuele keuzes te maken. Deze gevels worden tijdens de bijeenkomst gepresenteerd.

3 Betaalbaarheid

Woon Duurzaam doet de inwoners van Zwaanshoek een aantrekkelijk collectief aanbod, als er tien of meer inwoners meedoen. Via subsidie en financiering is het mogelijk de kosten verder te verlagen en te spreiden.

Drie mogelijkheden voor gevelrenovatie

Op basis van deze drie criteria zijn er drie mogelijkheden voor de gevel waaruit gekozen kan worden:

  • Bekleding A: de hardhouten latten aan de buitenzijde
  • Bekleding B: kunststof gevel onderdelen voor een zakelijkere uitstraling
  • Bekleding E: de gestucte gevel

Animaties van deze mogelijkheden zijn opgenomen in de presentatie Gevelrenovatie die hier onder te bekijken is.

Informatiebijeenkomst 24 oktober

Op 24 oktober organiseerden wij een informatieavond over de dorpsaanpak in Zwaanshoek. Bekijk en/of download hier de presentaties:

Presentatie Woningdossier

Presentatie Gevelrenovatie

Presentatie Woning verduurzamen

Planning en uitvoering

Uiterlijk 23 november kun je laten weten of je interesse hebt in het laten renoveren van de gevel. Dit kun je kenbaar maken door een mail te sturen naar onze partner Woon Duurzaam: [email protected]. Vermeld dan welke bekleding van de gevel je voorkeur naar uit gaat en naam en adres. Na 23 november gaan we de voorkeuren inventariseren en komen we zo snel mogelijk met een terugkoppeling.

Ook vragen naar aanleiding van de bijeenkomst mogen naar het bovengenoemde e-mailadres.

Combineren om extra geld en energie te besparen

Je kunt de buitengevelisolatie combineren met bijvoorbeeld zonnepanelen en een warmtepomp. Zo bespaar je meer geld en energie en kun je ook extra subsidie aanvragen.

Subsidie

Je komt in aanmerking voor subsidie van ongeveer 15 procent als je één isolatiemaatregel uitvoert. Voer je meer dan één isolatiemaatregel uit of combineer je deze met de aanschaf van een warmtepomp of zonneboiler, dan kom je in het hoge subsidietarief van ongeveer 30 procent.

Laag btw-tarief

Er wordt vanuit de overheid een laag btw-tarief van 9 procent gehanteerd voor isolatie van je vloer, bodem, dak en gevel. Dit lage btw-tarief geldt voor de arbeidskosten. Voor de materialen geldt het reguliere btw-tarief van 21 procent.

Kosten

Het is mogelijk om de kosten voor de buitengevelisolatie te spreiden. Het Nationaal Warmtefonds biedt hiervoor een speciale Energiebespaarlening, waarbij huiseigenaren tegen een gunstige rente een lening kunnen afsluiten voor energiebesparende maatregelen. Voor huishoudens met een verzamelinkomen tot € 45.014 zal vanaf 1 november geen rente meer worden gevraagd voor de energiebespaarlening. Deze is dan 0%.

 

Interesse in gevelrenovatie?

Stuur dan uiterlijk 23 november een e-mail naar onze partner Woon Duurzaam: [email protected]